Elstargaard Appelgaard

Straatnaam Elstargaard
De ‘Elstar’ is tegenwoordig één van de bekendste appels.
Het ras is rond 1955 in Nederland ontstaan uit een kruising van ‘Golden Delicious’ met ‘Ingrid Marie’ door Arie Schaap uit Elst en veredelaar Tijs Visser.
Daarna volgde een jarenlang traject van kruisings- en selectieproeven. Pas in de jaren zeventig werd de appel geïntroduceerd voor de handel.
De eerste tijd werd de appel enkel met nummer IVT 5544-240 aangeduid, maar twee jaar na het overlijden van Schaap is er een commerciële naam voor bedacht.
Dat werd een samentrekking van de naam van zijn woonplaats en zijn voornaam.
In eerste instantie werd de appel gedoopt als ‘Elstarie’ (Arie uit Elst).
Dat leverde echter zoveel versprekingen op, dat deze al snel de naam ‘Elstar’ kreeg, waar ook het Engelse woord ‘star’ in zit.

De Elstar is een middelgrote appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond.
Er zijn echter zeer veel kleurmutanten van helderrood tot donkerrood.
In tegenstelling tot veel andere appels smaken de exemplaren zonder blos ook goed.
Hij heeft een frisse, zoetzure smaak en is heel sappig.
Daardoor is hij heel geschikt als handappel maar ook voor veel andere toepassingen zoals appelmoes, -compote, -sap en -cider. Voor appelgebak is deze vrucht minder geschikt omdat hij veel vocht vasthoudt.