Sterappelgaard Appelgaard


Straatnaam: Sterappelgaard

Deze keer aandacht voor de Sterappel. Vooral oudere mensen herinneren zich nog maar al te goed de prachtige, donkerrode appeltjes, die je zo mooi met een doekje kon oppoetsen tot ze blonken als een spiegel.
De herkomst van deze appel is onzeker, waarschijnlijk komt hij uit de driehoek Maastricht, Aken, Luik of St. Truiden (B). De appel is voor het eerst beschreven in 1830.
De naam dankt hij aan de prachtige rode ster die te zien is als een rijpe appel dwars wordt doorgesneden. Ook wordt de naam wel toegeschreven aan de duidelijk aftekenende stippels op de donkere schil die er uit zien als sterretjes aan de hemel. Naast Sterappel zijn er nog meer dan 40 synoniemen bekend waaronder Sterreinette, St. Niklaasappeltje, Binnenrode en Wijnappel.

De Sterappel geldt als een late bloeier met witte bloesem in april. De vrucht moet half september geplukt worden en kan vanaf half november gegeten worden. Hij is altijd mooi rond en zeer gelijkmatig – eerder klein dan groot – en heeft een donkerrode kleur. De appel heeft last van vroege val en moet voor een mooie rode kleur nakleuren. Bij onvoldoende narijping in de zon zijn de vruchten erg zuur en heeft het vruchtvlees een witte of fletsrode kleur. Vroeger werden de appels daarom in de boomgaard op stro gelegd om door de zon en de koude nachten op kleur te komen. Om uitdroging tegen te gaan werden de appels met een gieter natgehouden. Ook werden ze tegen te felle zon beschermd om schilverbranding te voorkomen. Als de bovenkant mooi rood was, werden de appels gekeerd om ook op de onderkant een mooie kleur te krijgen.

De sterappel werd vooral in Oost-Brabant en Limburg, maar ook in de Betuwe, Utrecht en de IJsselstreek veel geteeld. Nu is hij praktisch geheel uit de teelt verdwenen omdat de appels alleen rijpen en kleuren op hoogstam. Om die reden zijn Sterappeltjes nog maar moeilijk verkrijgbaar. Meestal via liefhebbers, die zelf een boom hebben of via een fruitboer die er nog een boompje van heeft staan.
De appel is geschikt als handappel en de smaak is lichtzuur. Er kan ook sap of moes van gemaakt worden. Door de prachtige rode kleur wordt hij ook gebruikt als decoratie in bijvoorbeeld kerststukjes.