Alkmenegaard Appelgaard


Straatnaam: Alkmenegaard

De Malus domestica ‘Alkmene’ is een zomerappel. Het ras is rond 1932 in het Kaiser-Wilhelm-Instituts in Müncheberg, Duitsland ontstaan uit een kruising van ‘Geheimrat Dr. Oldenburg’ met ‘Cox’s Orange Pippin’ en in 1962 in de handel gebracht. Diverse appelrassen die door dit instituut werden ontwikkeld zijn vernoemd naar figuren uit de Griekse mythologie. Waarschijnlijk komt ook de ‘Alkmene’ zo aan haar naam.

De Alkmene kan geplukt worden vanaf eind augustus tot eind september en kan maximaal 1 maand bewaard worden. Daarna worden ze snel melig. Het is een platte brede appel met een verruwing rond de steel. De gele vruchten met roodachtige streepjes zijn middelmatig groot. Het witte sappige vruchtvlees is vrij stevig tot zelfs tamelijk hard. Er zijn verschillende mutanten waarbij de kleur varieert tot aan appelen die helemaal rood zijn met een gele ondergrond.
Vooral de zoetzure smaak van de Cox’s vinden we terug in de vruchten van de Alkmene. Het is een goede handappel, maar ook heel geschikt voor het maken van appelmoes.