Herkomst straatnamen

Waar komt die naam vandaan?

Kronenburg

Denk je aan Kronenburg, dan denk je al snel aan het gelijknamige winkelcentrum.
Niet zo gek, want met meer dan 100 winkels is Kronenburg het grootste overdekte winkelcentrum van Gelderland. Vervolgens komen de kantoorcomplexen in beeld die de wijk een wat zakelijk karakter geven. Je zou bijna vergeten dat er ook nog zo’n 2500 mensen wonen.
Maar waar komt de naam Kronenburg eigenlijk vandaan? De wijk is vernoemd naar Huize Kronenburg, een hofstede die rond 1900 te vinden was aan de Rijksweg in Elden. Op de boerderij, die waarschijnlijk ook wat landerijen heeft gehad op de plaats waar wij nu wonen, werd tabak verbouwd door de familie Verplak. Het huis is later overgegaan in andere handen. Toen in 1934 de autoweg werd aangelegd, is het terrein waar Kronenburg in de jaren 80 van de vorige eeuw is verrezen, min of meer afgesneden geraakt van dit stukje historie.

 

Appelgaard

De naam Appelgaard is in de volksmond ontstaan omdat bijna alle straten zijn vernoemd naar appelrassen. Officieel horen de woningen bij de Overmaat.
De appelnamen verwijzen ongetwijfeld naar de grote fruitkwekerijen die hier in de 19e en 20e eeuw gevestigd waren. Het hele Eldense gebied was overwegend agrarisch met vooral fruit- en tabaksteelt. Op het land tussen de Mooieweg en de Brinkenhofsestraat was van circa 1880 tot 1895 de fruitbomen- en rozenkwekerij van de heren Booy en Crans gevestigd. Kennelijk verstonden zij hun vak want zowel met de vruchtbomen als met de rozen wonnen ze regelmatig prijzen en eervolle vermeldingen. Zij hebben in die tijd verscheidene nieuwe appel-, peer- en pruimrassen geïntroduceerd.